Voeding bij kanker

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Voeding is een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor diegene met kanker. Er zijn voldoende aanwijzingen dat een gezonde leefstijl het risico op het ontstaan van kanker vermindert maar na de diagnose heeft voeding ook een andere rol.

Met de juiste voeding naar behoefte heeft u één van de factoren in de hand waarmee u de prognose van deze ziekte kunt beïnvloeden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ondervoeding één van de belangrijke factoren is die de overlevingsprognose bepaalt. Het is dus cruciaal om goed gevoed de behandelingen in het gaan.

Voeding heeft geen directe invloed op progressie of remissie van tumor, maar moet gezien worden als ondersteunende therapie. Een goede voedingszorg bij kanker kan, in combinatie met voldoende beweging, bijdragen aan een gunstige lichaamssamenstelling ofwel behoud of opbouw van spiermassa. Hiermee stijgt de kans op een optimaal verloop van de anti-tumorbehandeling , een maximaal herstel en een betere kwaliteit van leven.

Bij kankersurvivors draagt een gezonde leefstijl bij aan het verminderen van het risico op de terugkeer van kanker, dan wel op het ontstaan van een tweede tumor of andere nevenaandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.  De voedingsproblematiek bij kanker is heel divers en is afhankelijk van veel factoren, zoals de soort tumor, locatie en stadium, behandeling en bijwerkingen.

Veelvoorkomende klachten bij kanker
Klachten zijn afhankelijk van het soort kanker, van het stadium waarin de kanker zich bevindt en van de behandeling die je ondergaat.

  • Slikklachten
  • Smaakverandering/ pijnlijke en /of droge mond
  • Onbedoelde gewichtsafname of -toename
  • Misselijkheid en braken
  • Obstipatie
  • Diarree
  • Slechte genezing van wonden
  • Verslechterde eetlust

Wat kunnen onze diëtisten voor u doen?

We zijn er voor al u vragen over voeding bij kanker. Iedere situatie is anders en elke hulpvraag is uniek. Daarbij hoort dan ook een advies op maat. In overleg met u komen we tot een voedingsadvies dat u zo goed mogelijk voorbereid op de behandelingen, helpt om klachten evt. ten gevolge van de behandeling te verminderen en herstel te bespoedigen.

Bij behandeling met hormoontherapie ontstaat vaak onbedoelde gewichtstoename. Onze diëtisten kunnen u helpen om het overgewicht te verliezen.

Ook wanneer herstel niet meer mogelijk is maar er klachten zijn ontstaan samenhangend met de voeding, kunnen we u bijstaan met adviezen om de klachten te verminderen en zo bij te dragen aan kwaliteit van leven.

Ellen heeft de post HBO voeding en kanker gevolgd en houdt haar kennis bij door het regelmatig volgen van scholingen, deelname aan intervisie in een regionale expertisegroep en bijwonen van symposia.

We werken ook samen met fysiotherapeuten gespecialiseerd in oncologie die u kunt vinden op de volgende website: http://www.fyneon.nl/patienten

Contact

Diëtistenpraktijk Ellen Winters
040-2026354

Locatie Westerhoven

Op maandag, dinsdag en woensdag hebben wij spreekuur op onze hoofdvestiging.

Heijerstraat 29
5563 BM Westerhoven

U kan uw auto parkeren aan de inrit en het pad voor het huis volgen.
Uw fiets kan u plaatsen tegen de beugel aan het pad naar de praktijk.

De praktijk bevindt zich in een bijgebouw achter het huis. Recht tegenover en naast deze praktijklocaties zijn er bushaltes waar bus 18 en 318 stoppen.

Locatie Dommelen

Op donderdag hebben we spreekuur in Paramedisch Centrum Van Hoof.

Escudohof 2
5551 DD Valkenswaard

Locatie Eersel

Op vrijdag hebben we spreekuur in Gezondheidscentrm Dolium.

Gezondheidscentrum Dolium
Gebint 1 u
5521 WD Eersel

Bij binnenkomst in het Dolium dient u de bewegwijzering aan te houden van Kinderpsychologie. 
Wanneer u de apotheek voorbij loopt naar de tandarts komt u bij deze ruimte.

Locaties Valkenswaard

Op maandag hebben we spreekuur in Therapiecentrum Valkenswaard.

Antwerpsebaan 10
5554 JV  Valkenswaard

Parkeren kan nabij de praktijk. Vergeet uw parkeerschijf niet.