Maag-darmklachten
Onze voeding legt een flinke reis af voordat het verteerd is , de voedingsstoffen eruit zijn gehaald en de reststoffen worden uitgescheiden. Bij dit proces zijn veel organen betrokken, waaronder de speekselklieren in de mond, de keel en slokdarm, maag, darmen maar ook de lever en de alvleesklier. Tijdens deze ‘reis van je voeding’ kan er wel eens wat misgaan, o.a. door beperkingen, aandoeningen of tijdelijke klachten ten gevolgde van bijvoorbeeld een voedselinfectie of chronisch medicatiegebruik. Onze diëtisten hebben allen als aandachtsgebied maag-darmklachten en hebben allen ruime ervaring met het FODMaP dieet. In de afgelopen paar jaar hebben we ons verder bijgeschoold middels de leergang diarree en obstipatie en nascholingen over colitis ulcerosa en ziekte van Crohn.
Zuurbranden refluxklachten
Veel mensen kennen het: brandend maagzuur. De medische term hiervoor is gastro-oesofageale reflux. Het betekent dat er maagzuur in je slokdarm komt. Je kunt er last van hebben na een zware maaltijd. Komt dit vaker voor, dan kun je klachten ontwikkelen en schade krijgen aan de slokdarm.
Brandend maagzuur kan de volgende klachten geven:
- Terugstromen van voedsel naar de mond
- Slikproblemen
- Pijn bij het slikken
- Opgeblazen gevoel
- Oprispingen
- Heesheid
- Langdurige hoest
De klachten van brandend maagzuur kunnen dv. Oorzaken hebben zoals o.a. overgewicht of darmklachten. Met de juiste voeding worden klachten verminderd. Zo kan het helpen om meerdere kleine vetarme maaltijden per dag te gebruiken. Verder is het goed om producten te vermijden die de klachten kunnen verergeren. Bij overgewicht is het raadzaam om af te vallen, dat vermindert de druk in de buikholte.
Dit kunnen onze diëtisten voor u doen
We beoordelen of er een verband is met uw klachten en uw eetgewoonten of andere lichamelijke klachten. Vaak kunnen kleine aanpassingen in het eetpatroon uw klachten verminderen of doen verdwijnen. Naast de dieetadviezen worden ook de houdingsadviezen meegenomen. Mocht er sprake zijn van overgewicht, dan coachen we u naar een gewicht waarbij u zich goed bij voelt en klachten verminderd zijn. Het uitgangspunt blijft dat u kunt blijven genieten van eten.
Prikkelbare-darmsyndroom
Heeft u de diagnose Prikkelbare darmsyndroom (PDS) gekregen?
Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) wordt ook Irritable Bowel Syndrome (IBS) of spastisch colon genoemd. Je herkent PDS aan langdurige buikpijn. Er bestaat op dit moment nog geen goede verklaring voor het prikkelbare-darmsyndroom. Soms ontstaan klachten na een darminfectie of na een periode van veel spanning.
Je kunt het prikkelbare-darmsyndroom herkennen aan een reeks van maag- en darmklachten, zoals:
- Buikpijn, krampen
- Misselijkheid
- Diarree
- Obstipatie
- Slijm bij de ontlasting
- Opgeblazen gevoel
- Braken
- Winderigheid
- Borrelingen in de buik
De klachten kunnen wisselend zijn en heel persoonlijk. Naast medicatie, stressvermindering en lichaamsbeweging is het zeer zinvol om naar de voeding te kijken. Gezonde en regelmatige voeding en voldoende drinken helpt de klachten te verminderen. In sommige gevallen zorgen specifieke voedingsmiddelen voor klachten. Denk aan koffie, alcohol, E-nummers, pittig eten of FODMAP’s.
Wat zijn FODMAP’s?
FODMAP staat voor:
Fermenteerbare
Oligosachariden (fructanen en galactanen)
Disachariden (lactose)
Monosachariden (fructose)
And
Polyolen (suikeralcoholen)
Dit zijn koolhydraten die slecht (of niet) worden opgenomen via de dunne darm en vervolgens in de dikke darm terechtkomen en zitten van nature in voedingsmiddelen die we dagelijks eten. In de dikke darm veroorzaken ze gassen door de darmbacteriën die deze koolhydraten fermenteren . Hierdoor kunnen de klachten ontstaan. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door het volgen van het FODMAP dieet.
Het FODMAP dieet bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase volg je een eliminatiedieet. Door de zogenoemde FODMaP’s tijdelijk (4-6 weken) uit het voedingspatroon te halen en ze vervolgens in fase 2 stap voor stap weer te herintroduceren in uw voeding, kunt u erachter komen welke voedingsmiddelen klachten geven. Deze herintroductie duurt minimaal 5 weken. Na fase 2 weet u welke FODMAP’s u beter kunt laten staan om uw PDS-klachten te verminderen. Het FODMAPdieet is geen simpel dieet, daarom is het verstandig dit onder begeleiding van een diëtist te doen die daarvoor opgeleid is.
Wat kunnen we voor u doen?
Op basis van een door u ingevuld klachtenformulier, eetdagboek en uitgebreide intake gaan we op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw klachten. Samen bespreken we vervolgens de mogelijkheden die er zijn om uw darmklachten te bestrijden. We zoeken met u naar een voedingspatroon wat zo min mogelijk klachten veroorzaakt, maar waar wel alles in zit wat u nodig heeft. U krijgt van ons een praktisch en persoonlijk advies. Soms is dat haalbaar met kleine aanpassingen maar het kan zijn dat we verwachten dat u baat heeft bij het FODMAP-beperkt dieet. Ook dit FODMAP beperkt dieet kan op verschillende manieren worden ingezet. Onze diëtisten beoordelen hoe goed u reageert op de dieetbeperkingen, bespreekt uw individuele tolerantie niveau. Helpt met voldoende variatie in je voeding en te voorkomen dat u (op lange termijn) geen voedingstekorten krijgt.
Neem gerust contact op voor meer informatie over onze aanpak.
Chronische obstipatie
Veel mensen hebben weleens last van verstopping ofwel obstipatie. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden en > 6 maanden geleden zijn begonnen zijn ze chronisch. Bij chronische verstopping moet je vaak persen op het toilet en heb je het gevoel dat je niet alle ontlasting kwijt bent. Je hebt minder dan drie keer per week ontlasting en vaak is die hard of keutelig. Chronische obstipatie kan leiden tot het ontstaan van aambeien of pijnlijke kloofjes bij de anus, ondervoeding, paradoxale diarree of overloopdiarree, diverticulose (uitstulpingen van de dikke darm wand).
Deze klachten komen regelmatig voor bij chronische verstopping:
- Vol gevoel
- Moeilijke pijnlijke of incomplete ontlasting
- Frequente aandrang
- Incontinentie voor ontlasting
- Bloed bij de ontlasting
- Verminderde eetlust
- Braken of refluxklachten
- Borrelingen in de buik
- Harde ontlasting
- Buikpijn
- Buikkramp
- Opgezette buik
- Vermoeidheid
- Winderigheid
- Misselijkheid
De rol van voeding bij verstopping
Naast voldoende lichaamsbeweging, rust en ontspanning speelt voeding een belangrijke rol bij het voorkomen of behandelen van verstopping. Veel drinken, voldoende en goede verhouding van de vezels en vetten eten, helpen de klachten te verminderen. Een regelmatig en gevarieerd eetpatroon is ook bevorderlijk voor een gezonde stoelgang.
Wat kunnen wij voor u doen?
Wij beantwoorden graag al uw vragen over voeding bij (chronische) verstopping. We staan stil bij alle feiten en fabels rondom voeding en verstopping en u krijgt van ons dieetadvies op maat met speciale aandacht voor vocht-, vezel- en vetinname. We staan ook stil bij de overige leefstijlfactoren, toilethouding en werken zo nodig samen met de bekkenbodemfysiotherapeut.
Lactose intolerantie
Lactose is een disacharide bestaande uit de moleculen glucose en galactose en komt alleen in melk van zoogdieren voor. Lactose wordt door het enzym lactase in de dunne darm ‘geknipt’ tot glucose en galactose en actief opgenomen. Bij zuigelingen is de lactosevertering in de eerste weken nog onvolledig maar deze slechte opname van lactose draagt bij aan de ontwikkeling van de darmflora. Na drie maanden zijn de darmen voldoende gerijpt om de lactose te verteren. Iedereen heeft zijn eigen drempel wat betreft de hoeveelheid lactose die ze kunnen verdragen.
Bij gebrek of een tekort aan lactase komt de niet geabsorbeerde lactose in de dikke darm terecht, waar deze suiker in contact komt met de darmbacteriën. Vervolgens zetten deze bacteriën lactose om (fermenteren) waardoor waterstofgas, methaangas en kleine organische moleculen ontstaan. Ook trekt deze lactose water aan wat een aantal klachten veroorzaken.
Vaak betreft het een secundaire vorm van lactose intolerantie door bijv. voedselinfecties , na besmetting met virus of darmparasiet, of na bacteriële overgroei in de dunne darm door operaties of veelvuldig antibioticagebruik. Lactose intolerantie is geen voedselovergevoeligheid of allergie, het immuunsysteem is er niet bij betrokken.
De meest voorkomende klachten passend bij lactose-intolerantie zijn:
- Darmrommelingen
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Hoofdpijn en licht gevoel in het hoofd
- Verlies van concentratie en slecht kortetermijngeheugen
- Misselijkheid en braken
- Gewrichtspijn en/of zwelling en stijfheid
- Spierpijn
- Buik- en darmkrampen
- Diarree (osmotisch, gisting (geelachtige, volumineuze, schuimende, zure ontlasting met een prikkelende, zure geur )
- Ernstige chronische vermoeidheid
Een opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, winderigheid en diarree treden na een tot twee uur op.
Voor het diagnosticeren van lactose-intolerantie bestaan een aantal tests. De test die het meest wordt toegepast en de meest betrouwbare uitslag geeft is de waterstofademtest. De makkelijkste test (thuis) is de eliminatie-provocatie-test.
Wat doen wij?
Bij lactose-intolerantie is er sprake van drempelgevoeligheid. Pas vanaf een bepaalde dosis zullen klachten ontstaan. De meeste mensen kunnen 5 à 10 gram lactose per 24 uur zonder problemen verdragen . Dit is de hoeveelheid lactose in 100 – 200 ml melk. Sommigen verdragen zelfs meer. Hoeveel verdragen wordt is van veel factoren afhankelijk waaronder portiegrootte, temperatuur, tijdstip van inname en of het samen met iets gegeten/ gedronken wordt.
Daarom starten we meestal met een lactosebeperking van 3 weken. Indien bij voldoende dieettrouw de klachten aanhouden kan de lactose geheel geëlimineerd worden voor 3 weken waarna pas bij klachtenvermindering herintroductie plaatsvindt. We zoeken zo samen de drempel van uw intolerantie op. Ons advies zorgt ervoor dat u ook zonder melkproducten lekker kunt blijven eten. We bespreken waar u op kan letten op het etiket, wat u kan kiezen bij buiten de deur eten. Daarnaast bewaken we de volwaardigheid van uw voeding en kunnen we adviseren lactase-enzymen te gebruiken, die lactose afbreken. Het kan zelfs zijn dat u dan zonder problemen weer melk kunt drinken.
Contact
Diëtistenpraktijk Ellen Winters
040-2026354
Locatie Westerhoven
Op maandag, dinsdag en woensdag hebben wij spreekuur op onze hoofdvestiging.
Heijerstraat 29
5563 BM Westerhoven
U kan uw auto parkeren aan de inrit en het pad voor het huis volgen.
Uw fiets kan u plaatsen tegen de beugel aan het pad naar de praktijk.
De praktijk bevindt zich in een bijgebouw achter het huis. Recht tegenover en naast deze praktijklocaties zijn er bushaltes waar bus 18 en 318 stoppen.
Locatie Dommelen
Op donderdag hebben we spreekuur in Paramedisch Centrum Van Hoof.
Escudohof 2
5551 DD Valkenswaard
Locatie Eersel
Op vrijdag hebben we spreekuur in Gezondheidscentrm Dolium.
Gezondheidscentrum Dolium
Gebint 1 u
5521 WD Eersel
Bij binnenkomst in het Dolium dient u de bewegwijzering aan te houden van Kinderpsychologie.
Wanneer u de apotheek voorbij loopt naar de tandarts komt u bij deze ruimte.
Locaties Valkenswaard
Op maandag hebben we spreekuur in Therapiecentrum Valkenswaard.
Antwerpsebaan 10
5554 JV Valkenswaard
Parkeren kan nabij de praktijk. Vergeet uw parkeerschijf niet.