Voeding bij hart en vaatziekten
Hartfalen
Als de pompfunctie van het hart is verminderd, spreekt u van hartfalen. Het hart pompt dan niet genoeg bloed rond. Hartfalen kan zowel chronisch als acuut ontstaan en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een hartinfarct, hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.
Klachten bij hartfalen
De volgende klachten komen vaak voor bij hartfalen:
- Opeenhoping van vocht
- Verminderde eetlust en onbedoeld gewichtsverlies
- Kortademigheid
De rol van voeding bij hartfalen
Gezond eten en een gezond gewicht zorgen ervoor dat uw hart minder wordt belast. Zout en alcohol vormen bijvoorbeeld een extra belasting voor het hart. Door uw zout- alcohol en eventueel vochtinname te beperken, ondersteunt u de werking van het hart en kunnen de klachten verminderen.
Wat kunnen onze diëtisten voor u doen?
We geven u een praktisch en persoonlijk dieetadvies, waarbij we afstemmen op uw voorkeuren, mogelijkheden en gezinssituatie. We vinden het belangrijk dat uw nieuwe voedingspatroon eenvoudig in uw leven in te passen is. We zoeken naar mogelijkheden om uw voeding zo smaakvol mogelijk te maken zonder toevoeging van zout, met receptuur, tips voor broodbeleg en adviezen tegen een droge mond bij vochtbeperking.
U kan verwezen worden via uw cardioloog, huisarts of praktijkondersteuner maar u kan ook bij ons terecht via directe toegankelijkheid. Vaak wordt verwezen direct na het stellen van de diagnose hartfalen om wegwijs gemaakt te worden in de dieetadviezen. Maar we kunnen u ook later helpen indien er sprake is van aan voeding gerelateerde klachten zoals overgewicht, obstipatie, droge mond, verminderde eetlust en/of onbedoeld gewichtsverlies ( ≥ 6% van het uitgangsgewicht in de laatste 6-12 maanden). Mocht er door verminderde eetlust een onbedoeld gewichtsverlies en een verminderde kracht en conditie zijn ontstaan, dan kan de diëtist u ook ondersteunen bij eventuele revalidatie bij uw Fysiotherapeut.
Cardiovasculair risicomanagement
Hoge bloeddruk
Als u een hoge bloeddruk (hypertensie) heeft, pompt uw hart het bloed met te veel druk door de vaten. Veel mensen in Nederland hebben een hoge bloeddruk. De oorzaak is vaak lastig te achterhalen. Het kan erfelijk zijn, of het gevolg van stress, een nierziekte of overgewicht. De bloeddruk stijgt sowieso naarmate men ouder wordt. Passende voeding kan bijdragen een de verbetering van uw bloeddruk.
Klachten bij een hoge bloeddruk
Vaak merk je niks van een hoge bloeddruk. Maar het kan wel schadelijk zijn. Daarom is het verstandig om je bloeddruk af en toe te laten controleren. Klachten die kunnen wijzen op een extreem hoge bloeddruk zijn:
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Wazig zien
- Braken
Hoge bloeddruk wordt vaak behandeld met medicatie. Daarnaast kan aanpassen van uw leefstijl bijdragen aan het verlagen van uw bloeddruk. Dit kan u bereiken door naast het gebruik van een gezonde voeding te stoppen met roken, af te vallen, voldoende te ontspannen, slaapproblemen proberen op te lossen en meer te bewegen.
Wat kunnen onze diëtisten voor u doen?
We kijken samen naar uw voedingspatroon en stellen vast welke productkeuzes in uw voedingspatroon bijdragen aan uw hoge bloeddruk en welke juist helpen om de bloeddruk te verlagen. We adviseren u hoe u die voedingsmiddelen het beste kunt vervangen en ondersteunen met receptuur. Omdat we het belangrijk vinden dat u lekker kunt blijven eten, coachen we u bij het vinden van alternatieven die bij uw persoonlijke situatie passen.
Hoog cholesterolgehalte
Cholesterol is een vetachtige stof die in ieder lichaam aanwezig is. Het wordt gemaakt in de lever en heeft ook verschillende belangrijke functies in het lichaam o.a. de aanmaak van celmembranen en grondstof voor galvloeistof wat helpt bij de vertering . Het cholesterol in het bloed bestaat o.a. uit het HDL-cholesterol (goede cholesterol) en LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Bij mensen met een verhoogd cholesterol is de verhouding van het HDL ten opzichte van het totaal cholesterol verstoord of men heeft een te hoog LDL-cholesterolgehalte in het bloed.
Een hoog cholesterol op zich geeft meestal geen directe klachten maar kan wel een mede oorzaak zijn van het ontstaan van een hartinfarct, angina pectoris, hartfalen, CVA (hersenbloeding of herseninfarct), en TIA, aneurysma van de aorta en perifeer arterieel vaatlijden (waaronder etalagebenen) . Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de rol van te hoog cholesterol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
Het LDL cholesterol kan door aanpassen van uw leefstijl tot maximaal 20 – 35 procent verlaagd worden! Mogelijke leefstijlaanpassingen zijn o.a. voldoende bewegen, gezonde voeding , zorgen voor een optimaal gewicht (BMI < 25 kg/m2 18-69 jaar en bij 70 jaar en ouder BMI < 30 kg/m2 ).
Wat kunnen onze diëtisten voor u betekenen?
Een aangepaste voeding kan uw cholesterolgehalte verlagen. Het hangt echter van uw specifieke situatie af wat u moet doen om maximale winst te behalen. Daarom is onze dieetadvisering maatwerk. Samen kijken we hoe we gezonde voeding gemakkelijk kunnen inpassen in uw leven. U kan worden doorverwezen door uw huisarts, medisch specialist of praktijkondersteuner. Wanneer u via de ketenzorg CVRM wordt doorverwezen voor hoge bloeddruk, hartfalen of hoog cholesterol vallen de kosten voor de behandeling binnen uw basisverzekering maar buiten het eigen risico.
Contact
Diëtistenpraktijk Ellen Winters
040-2026354
Locatie Westerhoven
Op maandag, dinsdag en woensdag hebben wij spreekuur op onze hoofdvestiging.
Heijerstraat 29
5563 BM Westerhoven
U kan uw auto parkeren aan de inrit en het pad voor het huis volgen.
Uw fiets kan u plaatsen tegen de beugel aan het pad naar de praktijk.
De praktijk bevindt zich in een bijgebouw achter het huis. Recht tegenover en naast deze praktijklocaties zijn er bushaltes waar bus 18 en 318 stoppen.
Locatie Dommelen
Op donderdag hebben we spreekuur in Paramedisch Centrum Van Hoof.
Escudohof 2
5551 DD Valkenswaard
Locatie Eersel
Op vrijdag hebben we spreekuur in Gezondheidscentrm Dolium.
Gezondheidscentrum Dolium
Gebint 1 u
5521 WD Eersel
Bij binnenkomst in het Dolium dient u de bewegwijzering aan te houden van Kinderpsychologie.
Wanneer u de apotheek voorbij loopt naar de tandarts komt u bij deze ruimte.
Locaties Valkenswaard
Op maandag hebben we spreekuur in Therapiecentrum Valkenswaard.
Antwerpsebaan 10
5554 JV Valkenswaard
Parkeren kan nabij de praktijk. Vergeet uw parkeerschijf niet.